حجت الاسلام افلاکیان گفت: اگر در بحث حاکمیتی اینترنت رایگان در اختیار هیئت قرار گیرد تا برنامه‌های خود را به صورت آنلاین یا ضبط شده بتوانند در فضای مجازی منتشر کنند آن وقت بخشی از نیاز جامعه در محرم تامین می‌شود.
کد خبر: ۸۸۹۶۷۶
تاریخ انتشار: ۳۰ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۱:۴۹ 20 August 2020
امسال قرار است تصویری دیگر از محرم، هیئت‌های مذهبی، روضه‌های خانگی و در مجموع عزاداری‌ها به جهان مخابره شود، گویا کرونا این میهمان ناخوانده که این روز‌ها حسابی در کشور ما جا خوش کرده قرار است محکی بر عملکرد عزاداران حسینی باشد.

به گزارش تسنیم، آهسته آهسته محرم ماه عزاداری ارباب بی کفن فرا می‌رسد ماهی که حب الحسین دلیلی است برای اجتماع همه آزادگان، آن‌هایی که به دنبال حقیقت هستند و آن‌ها که دل در گرو سیدالشهدا (ع) دارند.

 امسال، اما قرار است تصویری دیگر از محرم، هیئت‌های مذهبی، روضه‌های خانگی و در مجموع عزاداری‌ها به جهان مخابره شود، قرار است کرونا این میهمان ناخوانده که این روز‌ها حسابی در کشور ما جا خوش کرده محکی باشد بر عملکرد عزاداران حسینی.

حال سوال اینجاست قرار است چگونه عزاداری کنیم؟

حجت الاسلام با تاکید براینکه عزاداری برای سیدالشهدا (ع) از جمله شعائر الهی است که بایدآشکار شود اظهار داشت: مراسم عزاداری برای سیدالشهدا (ع) از زمان اهل بیت (ع) با مجالس شعرخوانی و عزا آغاز شده و رفته رفته با شکل گیری مجالس مرثیه خوانی و دیگر اشکال تا امروز ادامه یافته است.

وی با تشریح دو اصل شور و شعور حسینی بیان کرد: شور حسینی ویترین برنامه‌ها بوده و جذبه ساز است؛ از آن طرف شعور حسینی قرار دارد که شور حسینی باید در مسیر آن قرار گیرد.

این کارشناس مذهبی تصریح کرد: امسال که کشور در شرایط ویژه‌ای قرار دارد و بیماری کرونا مانع از برگزاری بسیاری از اجتماعات شده است متصدیان فرهنگی باید باید بر اساس آنچه که مراجع اعظام تقلید و رهبر معظم انقلاب مبنی بر اینکه حفظ بدن واجب است برنامه‌ریزی کرده و اقدام کنند.

وی بیان کرد: برنامه‌های فرهنگی و مذهبی در ایام محرم باید به گونه‌ای اجرا شود که مسائل شور انگیز حسینی که زمینه ساز ایجاد شعور حسینی در جامعه است در شکل جدید، بدون آسیب زدن به اصل محتوا انجام شود.

افلاکیان با تاکید براینکه باید برای برنامه‌های فرهنگی در شرایط کنونی جایگزین داشت نه آنکه آن‌ها را حذف کرده و یا ضعیف اجرا کرد، عنوان کرد: همانطور که به دلیل بسته حرم اهل بیت (ع) زیارت مجازی راه‌اندازی شد تا حداقل مردم از این طریق نیاز خود را به زیارت برطرف کنند در بحث عزاداری‌ها نیز باید استفاده حداکثری و درست از فضای مجازی در دستور کار قرار گیرد.

وی گفت: اگر در بحث حاکمیتی اینترنت رایگان در اختیار هیئت قرار گیرد تا برنامه‌های خود را به صورت آنلاین یا ضبط شده بتوانند در فضای مجازی منتشر کنند آن وقت بخشی از نیاز جامعه در محرم تامین می‌شود.

این کارشناس مذهبی با اشاره به لزوم استفاده حداکثری از ظرفیت رسانه، مطبوعات، تلویزیون، رادیو و شبکه‌های اجتماعی افزود: برنامه‌های شاخص در ماه محرم و صفر باید با حمایت همه اقشار مختلف در رسانه منعکس شود.

وی مطرح کرد: مسئله شیوع بیماری کرونا نباید سبب شود مسائل مهم درباره امام حسین (ع) و یا محرم و صفر در غربت بماند، بلکه بایدحتی با برگزاری جلسات خانوادگی اقدام به اقامه عزا کرد.

امسال مراسم سوم عاشورا و حرکت دستجات عزاداری به سمت میدان امام (ره) برگزار نمی‌شود

حجت‌الاسلام محمدهادی نظیری نیز چندی پیش در کمیته اطلاع‌رسانی ستاد مدیریت کرونای استان همدان با بیان اینکه به ایام عزاداری ماه محرم نزدیک می‌شویم و برگزاری مراسم درخور با حفظ رعایت پروتکل‌های بهداشتی مورد توجه است اظهار داشت: در ستاد ملی مقابله با کرونا و کمیته امنیت انتظامی دستورالعملی برای این منظور لحاظ شده و کارگروهی به نام «کارگروه عزاداری»» شکل گرفته است تا ضمن تأمین سلامتی مردم، عزاداری نیز به نحو شایسته‌ای برگزار شود.

وی با بیان اینکه فرمایشات مقام معظم رهبری در روز عید غدیر برای ما فصل‌الخطاب است افزود: ایشان فرمودند به آن دستورالعمل‌هایی که ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام کرده پایبندم و همه موظفیم مطابق آن عمل کنیم.

نظیری با اشاره به اینکه در برگزاری مراسم عزاداری هیات‌های حسینی در ایام محرم دو حالت تعریف شده است عنوان کرد: این برنامه‌ها یا باید در فضای سرپوشیده و مسقف برگزار شود و یا در فضای باز؛ که تاکید کرده‌ایم هر هیأتی فضای رعایت پروتکل‌ها را ندارد مراسم برگزار نکند که البته چندین هیات این موضوع را اعلام کرده‌اند.

مدیرکل تبلیغات اسلامی استان همدان گفت: طبق دستورالعمل‌ها اگر مکان برگزاری عزاداری، سرپوشیده و مسقف است اولا باید ارتفاع سقف ۶ متر مربع باشد و ثانیا تهویه مناسب داشته باشد؛ ضمن اینکه باید به تایید کارشناس اداره مرکز بهداشت شهرستان نیز برسد.

وی بیان کرد: از طرف دیگر برگزاری مراسم هیات با رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی بین هر نفر دو متر و با ظرفیت یک چهارم در نظر گرفته شده که حداکثر زمان برگزاری مراسم در فضای سرپوشیده نیز یک ساعت تعریف شده است.

نظیری با تاکید به اینکه برنامه سینه‌زنی نباید به صورت کامل در فضا‌های سربسته برگزار شود مطرح کرد: اگر هیاتی مراسم خود را در فضای سربسته دارای شرایط لازم برگزار کند، فقط مربوط به مراسم منبر است نه روضه‌خوانی و سینه‌زنی.

وی عنوان کرد: اگر هیاتی در تلاش برای برگزاری مراسم سینه‌زنی است باید حتما در فضای باز ان مراسم را برگزار کند که در این شرایط نیز فاصله‌گذاری دو متر موضوعی قطعی بوده و استفاده مستمر از ماسک نیز باید مد نظر قرار گیرد.

مدیرکل تبلیغات اسلامی استان همدان با تاکید به اینکه عزاداران حسینی باید آداب عزاداری و توجه به حق‌الناس را مد نظر داشته باشند افزود: وقتی قرار بر برگزاری مراسم در فضای باز باشد رعایت حال مردم و همسایگان تکلیف شرعی ما می‌شود.

وی با اشاره به اینکه نهایت زمان برگزاری مراسم هیات یعنی پایان مراسم در فضای باز ساعت ۲۳:۳۰ خواهد بود گفت: بعد از این ساعت هیچ هیاتی نخواهیم داشت، چون مردم اذیت خواهند شد.

 عزاداری روز تاسوعا و عاشورا بدون دسته روی و استفاده از سنج و طبل

وی با بیان اینکه وقتی می‌گوییم دو ساعت مراسم عزاداری در فضای باز، ضرورتی ندارد دو ساعت باشد و یک ساعت هم کافی است گفت: برگزاری برخی برنامه‌ها به خاطر تجمع بالا مانند بیت‌العباس زنجان، نخل‌گردانی یزد، تشت‌گذاری اردبیل و مراسم شیرخوارگان حسینی ممنوع است.

مدیرکل تبلیغات اسلامی استان همدان با بیان اینکه تشخیص ستاد مقابله با کرونای استان این بود که مراسم روز سوم شهادت امام حسین (ع) که در همدان به «سوم عاشورا» معروف است جزو موارد خاص محسوب شود عنوان کرد: امسال مراسم سوم عاشورا و حرکت دستجات عزاداری به سمت میدان امام (ره) را نخواهیم داشت.

وی با اشاره به اینکه عزاداری روز تاسوعا و عاشورا هم بدون دسته‌روی برگزار می‌شود تصریح کرد: از طبل، سنج و امثال آن در دسته‌جات عزاداری جلوگیری خواهد شد.

نظیری با بیان اینکه همه مردم در عزاداری ماه محرم صاحب نذر هستند، اما باید امسال به شیوه متفاوتی ادا شود گفت: با توجه به شیوع بیماری کرونا، ادای برخی از نذر‌ها به مانند سال‌های گذشته با ضوابط اداره بهداشت مغایرت دارد.

وی با بیان اینکه نذورات مسئله دقیقی است و نمی‌توان برای ادای نذر یک قاعده کلی داد، چون به نیت نذرکننده بستگی دارد افزود: از رئیس حوزه‌های علمیه استان درخواست کردیم یک تیم کارشناسی از طلاب را تا محرم برای بررسی نذورات اختصاص دهند و ایشان نیز پذیرفتند.

هیئت‌های حسینی باید در سامانه کشوری "بیرق" ثبت نام کنند

مدیرکل تبلیغات اسلامی استان همدان با بیان اینکه مدیر مخابرات منطقه همدان نیز قول همکاری داده‌اند تا خط ارتباطی در اختیار حوزه علمیه قرار دهیم و مردم سوالات خود را در این زمینه از کارشناسان بپرسند گفت: تلاش ما بر این است که اگر از نظر فقهی مشکلی وجود ندارد نذورات را به سمت کمک‌های مومنانه و توزیع اقلام بهداشتی سوق دهیم.

وی از وجود ۲ هزار و ۲۰۰ هیات عزاداری ثبت شده در استان خبر داد و گفت: امسال هیات‌های عزاداری باید در سامانه کشوری «بیرق» ثبت‌نام و فرم‌های مربوطه را پر کنند.

نظیری با اشاره به اینکه از بیستم مردادماه این سامانه فعال است گفت: در مجموع بیش از ۳ هزار هیات ثبت شده و ثبت نشده در استان وجود دارد که فعلا ۹۷ هیات در سامانه بیرق ثبت نام کرده‌اند.

وی با بیان اینکه برخی از هیات‌ها به ویژه در روستا‌ها دسترسی به ثبت‌نام اینترنتی ندارند و ما برای آن‌ها شرایط ثبت‌نام دستی را فراهم کرده‌ایم که بیش از صد فرم تهیه شده است عنوان کرد: البته امسال پیش‌بینی می‌شود کمتر از ۴۰ درصد هیات‌ها مراسم محرم را برگزار کنند، چون تعدادی اعلام کرده‌اند شرایط لازمم رعایت پروتکل‌ها را ندارند و ممکن است جان مردم به خطر بیافتد.

مدیرکل تبلیغات اسلامی استان همدان با بیان اینکه سازمان تبلیغات اسلامی همدان تا اطلاع ثانوی از ساعت قبل از هشت صبح تا ۲۲ شب فعال است تا کار را سامان دهد گفت: خوشبختانه اداره کل آموزش و پرورش و ورزش و جوانان همکاری خوبی را دارند تا مدارس و سالن‌های ورزشی در اختیار هیات‌ها قرار گیرد.
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار