رانندگی در زمستان شرایط خاصی دارد. اما انجام یک بازدید کوتاه قبل از سفر و دانستن یک سری اطلاعات اساسی به راننده کمک خواهد کرد سفری بى‌خطر در این فصل سال داشته باشد.
کد خبر: ۱۳۲۲۷۵
تاریخ انتشار: ۳۰ آبان ۱۳۹۴ - ۰۸:۰۸ 21 November 2015

«رانندگي در شرايط سخت زمستاني»

تابناک آذربایجان غربی : سرما فقط راننده و سرنشینان خودرو را به زحمت نمی‌اندازد. خودرو شما وسیله‌ای است که برای کار در دمای 25 درجه سانتی‌گراد طراحی شده است، هر چند می‌تواند تا ده‌ها درجه زیر صفر هم کار کند، اما قطعا کارکردی ایده‌آل نخواهد داشت.

شاید شما هم در زمره افرادی هستید که مایل نیستید هنگام سفر دچار مشکلاتی اینچنینی ‌شوید، پس این مطلب در خصوص چگونگی شرایط نگهداری خودرو در فصل زمستان را بخوانید:

اهمیت معاینه فنی در فصل سرد نسبت به سایر فصول سال

معاینه فنی خودرو در فصل زمستان از دو منظر (کاهش آلودگی هوا و ایمنی تردد خودرو) حائزاهمیت بیشتری است، زیرا در فصل سرد سال به علت پدیده وارونگی هوا خصوصا در کلان شهرها، غلظت آلاینده‌های هوا افزایش می‌یابد و معاینه فنی به‌عنوان آسان‌ترین و ارزان‌ترین روش می‌تواند سطح گازهای خروجی از اگزوز ‌خودرو‌ها را با تجهیزات دقیقی که در اختیار دارد، اندازه‌گیری کند. در صورتی که میزان آلاینده‌های خروجی اگزوز فراتر از حد مجاز ابلاغ سازمان حفاظت محیط زیست باشد، خودرو برای تعمیر و تنظیم موتور به واحدهای تعمیرگاهی و نمایندگی‌های معتبر عودت داده می‌شود و پس از رفع نقص برای کنترل نهایی و صدور برگه معاینه فنی به مراکز مراجعه می‌شود. مبدل‌های کاتالیستی هم در دمای بسیار بالا قابلیت تبدیل گازهای سمی خطرناک به گازهای غیر سمی را دارد؛ به همین دلیل تا زمانی که موتور خودرو سرد است، گازهای خروجی اگزوز خصوصا در محیط‌های بسته نظیر پارکینگ‌ها بسیار خطرناک خواهد بود. همچنین در فصل زمستان به‌دلیل لغزنده بودن معابر و جاده‌ها، کافی نبودن دید، بخار کردن یا ایجاد ترک شیشه خودرو‌ها یا افزایش طول ترک‌های قبلی به‌دلیل سرد و گرم شدن هوا، توجه به ایمنی خودروها نیز ضرورت بیشتری پیدا می‌کند؛ بنابر این انجام معاینه فنی برای بررسی و آزمایش وضع شیشه جلو و عقب، روشنایی، چراغ‌های جلو و عقب، برف پاک‌کن، شیشه شوراتومبیل و لغزش جانبی محورها، تست سیستم تعلیق و ترمزها (به منظور برقراری توازن بین نیروهای دو چرخ در جاده) نسبت به سایر فصول از اهمیت بیشتری برخوردار است.

معاینه لاستیک ها برای جلوگیری از لغزش خودرو در زمستان

بررسی آج لاستیک یا تعویض و جایگزینی لاستیک نو علاوه بر ایجاد پایداری خودرو، مانع سر خوردن و انحراف خودرو به سمت راست و چپ در سطح جاده و باعث ترمزگیری بهتر ماشین می‌شود. در حال حاضر آج لاستیک در انواع و شرایط مختلف جوی هوا در بازار تعریف شده است. به همین دلیل هر آج لاستیکی مناسب فصل زمستان یا بارندگی نیست. یکی از راه‌های شناسایی این آج‌ها، دقت روی نوشته یا علامت روی دیواره لاستیک‌هاست. همچنین توصیه می‌شود به‌دلیل این‌که در فصل زمستان لغزندگی زیاد است و امکان لیز خوردن به خاطر شرایط سرد، بارندگی و یخبندان زیاد است، رانندگان از لاستیک‌های مخصوص زمستان استفاده کنند تا بتوانند کنترل بهتری روی خودروی خود داشته باشند و خطر تصادف را به حداقل برسانند.

بالانس لاستیک‌ها در راستای بهبود وضع رانندگی در زمستان

بالانس نبودن لاستیک‌ها علاوه بر آسیب رساندن به جلوبندی خودروها، باعث ازدیاد فرسایش لاستیک‌ و افزایش تکان‌‌های فرمان و اتاق خودرو موجب نارضایتی راننده و سرنشینان می‌شود؛ به‌همین دلیل ضرورت دارد لاستیک‌های اتومبیل همیشه بالانس باشد. خصوصا این موضوع هنگام تعویض لاستیک می‌بایست مورد توجه قرار گیرد.

سیستم گرمایشی خودرو

بررسی سیستم گرمایشی از ملزومات مراکز معاینه فنی نیست، اما بخار بیش از حد شیشه‌ها در فصل بارندگی و سرما موجب کاهش دید راننده و افزایش احتمال تصادف رانندگی می‌شود. به همین دلیل ضرورت دارد رانندگان درآغاز فصل سرد از صحت عملکرد سیستم گرمایشی خودرو شامل ترموستات، رادیاتور بخاری، لوله‌های ارتباطی و فن بخاری را اطمینان یابند.

خاموشی ناگهانی خودرو در زمستان

بسیاری از قطعات خودرو در فصل سرد سال شرایط استفاده و کارکردشان تغییر می‌کند. بسیاری از مشکلات اتومبیل‌ها در این فصل سال بیش از سایر فصول نمایان می‌شود؛ به عنوان مثال در فصل زمستان، باتری‌ها زودتر دچار توقف عملکرد مناسب می‌شوند؛ چرا که هوای سرد فعل و انفعالات شیمیایی باتری را ضعیف‌تر و کندتر می‌کند، به همین دلیل هرچند بررسی وضع باتری خودرو از دستورالعمل‌های معاینه فنی خودرو نیست، اما لازم است هر ازچند گاهی عملکرد باتری‌های اتومبیل بررسی شود.

شرایط تعویض باتری در زمستان

زمانی که دینام خودرو به درستی کار کند و اتصالات استارت هر باتری نیز کنترل شده باشد، اما ماشین استارت نزند، به‌وسیله آمپرسنج می‌توان این شک را به یقین تبدیل کرد. اگر ایراد از باتری باشد باید نسبت به تعویض آن اقدام کرد. در حال حاضر دو نوع باتری خشک و اسیدی در بازار وجود دارد. باتری‌های خشک شرایط خاص خود را دارد و نسبت به باتری‌های اسیدی از دوام بیشتری برخوردار است، زیرا در این نوع باتری‌ها احتیاج به کنترل اسید نیست.

در مقابل باتری‌های اسیدی به دلیل بخار شدن اسید از دوام کمتری برخوردار است. شاید استفاده غیراستاندارد از باتری‌ها در کوتاه مدت برای خودرو مشکلی ایجاد نکند، اما در بلندمدت موجب آسیب به سیستم خودرو و یک‌سری قطعات حساس می‌شود؛ بنابراین ضرورت دارد با توجه به سرمای هوا و افت عملکرد باتری خودرو، رانندگان عزیز حتما از صحت عملکرد دینام مطمئن شوند و باتری خودرو را آزمایش کنند تا در یک صبح سرد زمستانی با خودرویی که روشن نمی‌شود، مواجه نشوند.

توصیه های زمستانی برای رانندگان

در وهله اول افرادی که قصد سفر دارند باید به از مراکز معاینه فنی مراجعه کنند تا از وضع نسبی خودرویشان آگاه شوند. البته این آگاهی لزوما داشتن گواهی و کارت و برچسب فنی نیست بلکه باید هر راننده‌ای قبل از رفتن به جاده لغزنده نسبت به سالم بودن قطعات و سیستم خودروی خود مطمئن باشد و قبل از آغاز سفر بازدیدهایی از خودروی خود به عمل آورد. مثلا پیش از حرکت و روشن کردن موتور، ابتدا فشار باد لاستیک‌ها را کنترل و دقت کند که لاستیک‌ها ترک، خرابی یا ساییدگی نداشته باشد. همچنین نشتی روغن موتور را هم بررسی کنند چون علاوه بر نشان خرابی، محیط زیست را نیز با این مواد شیمیایی آلوده می‌کند. همچنین رانندگی در شرایط غیرعادی مانند مواقع بارندگی ویخبندان و فصل سرما قواعد خود را دارد که نیازمند احتیاط و همراه داشتن تجهیزات ایمنی و رعایت شرایط خاص فنی در اتومبیل است. به همین دلیل باید رانندگان حین سفر تجهیزات جانبی مانند زنجیر‌چرخ، لاستیک یخ‌شکن، مایع ضدیخ شیشه و برف‌پاکن و سایر تجهیزات مورد نیاز مانند لباس گرم و پتو، جعبه ابزار، جعبه کمک‌های اولیه، چراغ قوه یا چراغ چشمک‌زن، غذاهای خشک و پر انرژی، بطری‌های آب سالم، فلاکس آبگرم نیز همراه داشته باشند.


«چهار نکته طلايي براي رانندگي ايمن در زمستان»

هر سال عوامل متعددی باعث می‌شوند صدها هزار تصادف در جاده‌ها رخ بدهد، اما نکات کوچکی هستند که برای افزایش ایمنی رانندگی در زمستان همچون گوهری گران بها می‌مانند.

لزومی ندارد طرفدار تئوری توطئه باشید تا باور کنید در زمستان آمار تصادفات رانندگی بالا می‌رود. حقیقت این است که در همه جای دنیا، از آمریکا گرفته تا همین ایران خودمان، مردم واقعا نمی‌دانند در زمستان چطور باید رانندگی کنند. هر سال عواملی مانند سرعت بالا، اصطکاک اندک سطح جاده و ترمزهای عمل نکرده باعث می‌شوند تا صدها هزار تصادف در جاده‌ها رخ بدهد، که متاسفانه هزاران مورد کشته و زخمی نیز در میان آنها دیده می‌شود. اگرچه هیچ کس همه چیز را نمی‌داند، اما نکات کوچکی هستند که برای افزایش ایمنی رانندگی در زمستان همچون گوهری گرانبها می‌مانند.

خودروی خود را بازرسی کنید

اگر آن دانه‌های پف‌دار سفیدرنگ در منطقه زندگی شما پدیده‌ای عادی هستند، سرمایه‌گذاری روی تایرهای ویژه برف گزینه‌ای هوشمندانه است. تایرهای «چهار فصل» را فراموش کنید و حتی به فکرتان خطور نکند با یک جفت تایر تابستانی در شهر یا جاده حرکت کنید. حتی بهتر است به دنبال تایرهایی باشید که ویژه رانندگی در مناطق کوهستانی باشند: تایرهایی با آرم دانه برف که درون نشان کوهستان قرار دارد. اگر هم اصرار دارید که با تایرهای چهار فصل رانندگی کنید یا در مناطقی زندگی می‌کنید که برف چندانی نمی‌بارد، یک جفت زنجیر چرخ تهیه کنید. حتما باز و بسته کردن زنجیر چرخ را حداقل یک بار در شرایط عادی تمرین کنید تا در مواقع لزوم با مشکل روبه‌رو نشوید. همچنین توجه داشته باشید که از آج مفید لاستیک‌ تایرهای خودروتان حداقل 20 درصد باقی‌مانده باشد. در نهایت به یاد داشته باشید صرف نظر از نوع تایری که زیر خودرو انداخته‌اید، همواره باد تایرها را بر اساس مشخصات شرکت سازنده تنظیم کنید.

نکته فوری:حواستان باشد مخزن شوینده برف پاک‌کن را با مایع ویژه زمستان پر کنید. در غیر این‌صورت انتظار یخ زدن آن را در صبح‌های سرد داشته باشید.

میدان دید خود را بازرسی کنید

هر زمستان تیغه برف پاک‌کن را عوض کنید. یک بار شیشه جلو را کامل از داخل و خارج بشویید، تا هیچ نقطه کثیفی که دید شما را مختل کند وجود نداشته باشد. مطمئن شوید دریچه‌های گرمکن شیشه به درستی کار می‌کند و به آب موجود در مخزن برف پاک‌کن مایع ضدیخ مخصوص اضافه کنید. همچنین می‌توانید از افشانه‌های ضد آب به شیشه جلو و آینه‌های بغل اسپری کنید تا مانع خیس شدن آنها در اثر بارش برف و باران شوید. اگر یکی از چراغ‌های جلو یا چراغ ترمز خودرو سوخته است، حتما آن را تعویض کنید.

نکته فوری: نحوه استفاده صحیح از ترمز ضدقفل(ABS)را یاد بگیرید. همیشه نقشه‌ای برای خارج شدن از خودرو در صورت برخورد با موانع کنار جاده داشته باشید.

خودتان را بازرسی کنید

هر چقدر هم که خودرو خود را تجهیز کنید، مهم‌ترین ابزار رانندگی خود شما هستید که پشت فرمان نشسته‌اید. رانندگی در شرایط نامساعد نیازمند صبر و حوصله است. آرام رانندگی کنید، تعویض دنده و چرخش فرمان را به نرمی انجام دهید و تنها زمانی گاز بدهید که احتمال ریپ زدن یا خاموش شدن موتور وجود دارد. تغییرات زاویه فرمان را در حداقل ممکن نگاه دارید. در صورتی‌که خودرو شروع به سر خوردن کرد، فرمان را به سمت کنار جاده بچرخانید، اما فراموش نکنید انحراف زیاد فرمان در شرایط اصطکاک سطحی اندک جاده می‌تواند فاجعه‌آمیز باشد، چرا که هر لحظه احتمال دارد چرخ های جلو اصطکاک خود را مجددا به دست آورند و آنگاه خودرو شما محکم به کناره جاده کوبیده شود.

خوشبختانه امروزه همه خودروها به ترمز ضد قفل(ABS)مجهز هستند که باعث می‌شود هر ترمز خودش را برای ایجاد اصطکاک بهینه به شکل مجزا تنظیم کند. این ترمزها در ترکیب با سیستم کنترل پایداری خودرو، حرکات نرم و سرعت پایین راننده، می‌توانند رانندگی بی‌خطر را تضمین کنند. اما یک نکته را به یاد داشته باشید که مجهز بودن خودرو به سیستم چهار چرخ محرک، سیستم حفظ پایداری، ترمز ضد قفل و تمام ابزارهای الکترونیکی ایمنی دیگری که روی خودرو نصب می‌شوند، نمی‌توانند اصطکاکی بیشتر از آنچه سطح جاده امکان می‌دهد برای خودرو فراهم آورند. تنها گزینه‌ای که در این شرایط وجود دارد این است که عجله نکنید.

آرام برانید، و تا جایی‌که ممکن است حواستان به جلو باشد

نکته فوری: در سفرهای طولانی، کیسه خواب، آب و خوردنی در خودرو داشته باشید.

قبل از ترک منزل، شرایط آب و هوایی و ترافیک و شرایط جاده را کنترل کنید. داشتن گوشی‌های هوشمند برای انجام این کار بسیار مفید هستند. آداپتور ویژه شارژ گوشی با خودرو (شارژر فندکی) همراه داشته باشید تا در صورت بروز حادثه، حداقل با مشکل اتمام باتری گوشی مواجه نشوید. در سفرهای طولانی‌تر بهتر است آب، غذا و لباس گرم در خودرو همراه داشته باشید. همچنین پارو یا تیغه شیشه پاک‌کن در خودرو داشته باشید.


اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار