شهر تاریخی «بیشاپور» در 120 کیلومتری جنوب شیراز و 23 کیلومتری غرب شهرستان کازرون، ساعتی پیش طمعه حریق شد و به واسطه پوشش گیاهی خشک منطقه‌ای که این محوطه تاریخی یک در دو کیلومتری در آن واقع شده، آتش سوزی به سرعت گسترش یافت و کل این شهر تاریخیِ متعلق به دوره باستانی را در بر گرفت.
کد خبر: ۲۵۰۸۶۵
تاریخ انتشار: ۰۵ تير ۱۳۹۵ - ۰۴:۰۰ 25 June 2016
شهر تاریخی «بیشاپور» که یکی از مهمترین شهرهای دوره ساسانی محسوب می‌شود، بار دیگر طمعه آتش شد؛ آتشی که این بار وسعتش نسبت به دفعات پیشین وسیع‌تر است، کل این شهر تاریخی را در بر گرفته و این گمانه را پررنگ کرده که آتش‌سوزی مکرر این محوطه تاریخی، واقعه‌ای اتفاقی نیست.

به گزارش «تابناک یزد »؛ شهر تاریخی «بیشاپور» در 120 کیلومتری جنوب شیراز و 23 کیلومتری غرب شهرستان کازرون، ساعتی پیش طمعه حریق شد و به واسطه پوشش گیاهی خشک منطقه‌ای که این محوطه تاریخی یک در دو کیلومتری در آن واقع شده، آتش سوزی به سرعت گسترش یافت و کل این شهر تاریخیِ متعلق به دوره باستانی را در بر گرفت.

بنابر اطلاعات دریافتی «تابناک»، تلاش برای اطفای حریق در این محوطه تاریخی آغاز شده و کوشش می‌شود تا این آتش سوزی به سرعت کنترل شود. البته با توجه به آنکه در آتش سوزی‌‌های پیشین این محوطه به خصوص آتش سوزی سی اردیبهشت 1391 این محوطه، بخش‌هایی از این شهر ساخته بود و عناصر سنگی باقی مانده، چیز زیادی برای نابودی با آتش وجود ندارد و بر اثر آتش سوزی پیشین نیز سطح این محوطه کاملاً سیاه شده بود!

شهر باستانی «بیشاپور» دوباره طعمه آتش شد

برخی فعالان میراث فرهنگی فارس پس از آتش سوزی پیشین این محوطه با بیان ابعاد تخریب‌های وارد آمده به خصوص درباره مناطقی از این محوطه باستانی که کشف نشده بود، در این زمینه تاکید کرده بود که به نظر می‌رسد این آتش سوزی‌ها عمدی باشد. آن زمان ادعا شد عده‌ای چوپان و گله‌دار در اطراف این محوطه زندگی می‌کنند که مایلند گله‌شان از علوفه‌های محوطه تغذیه کند. اما یگان حفاظت با فنس‌کشی در اطراف محوطه مانع از انجام این‌کار می‌شود.

بیشاپور در کنار جاده شاهی روزگار باستان واقع شده که در دوره هخامنشیان «تخت جمشید» و « استخر » را به شهر باستانی « شوش» و در دوره ساسانی شهر « گور» و « بیشاپور » را به « تیسفون » مقر امپراطوری ساسانی وصل می نموده است. در کتابهای تاریخی، نام این شهر با عنوانهای بیشاپور، بیشابور، به شاپور، بیشاور و «به اندیوشاپور» ضبط شده‌است. شهر بیشاپور مرکز ایالت و کوره اردشیرخوره بوده‌است.

بیشاپور جزء اولین شهرهای باستانی است که دارای تاریخ مکتوب شهرسازی می باشد. این تاریخ سنگ نبشته ای است که با دو خط اشکانی و ساسانی بر روی ستون بنای یادبود بیشاپور حک شده است. با توجه به وضعیت جغرافیایی خاص بیشاپور خصوصا رودخانه شاهپور و «تنگ چوگان» این شهر در روزگار خود سرآمد شهرهای دوره ساسانی بوده است. تاریخ ساخت شهر به دوره شاهپور و حدود سال های 272 241 میلادی باز می‌گردد. 

در فاصله زمانی سال های 1314 تا 1319 هجری شمسی «ژرژسال» و «گیرشمن» به نمایندگی از طرف موزه لوور پاریس اقدام به حفاری و کاوش در این شهر نمودند. در این کاوش ها بخشی از آثار دوره ساسانی شهر در جبهه شمالی آن آشکار گشت و اهمیت و قدمت این محوطه تاریخی را آشکار نمود. پس از این در سال‌های پیش از انقلاب و همچنین در سال‌های اخیر، مجموعه کاوش‌‌هایی در این محوطه بزرگ تاریخی صورت پذیرفته است. با وجود این سطح کاوش و اهمیت «بیشاپور»، هنوز تدابیر لازم برای پیشگیری از تکرار آتش سوزی در این شهر باستانی در دستور کار قرار نگرفته است.
منبع: تابناک
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار