در کنفرانس بین‌المللی پیامدهای جغرافیایی و زیست محیطی وضعیت دریاچه ارومیه مطرح شد:
دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: درخواستم از رئیس‌جمهور این است به قولی که به مردم آذربایجان دادند وفا کند و اجازه ندهد تعدادی از معاونان به بهانه محدودیت منابع درآمدی بگویند، ما نمی‌توانیم منابع مورد نیاز دریاچه ارومیه را تخصیص دهیم.
کد خبر: ۳۳۳۳۴۸
تاریخ انتشار: ۰۳ آذر ۱۳۹۵ - ۱۲:۳۳ 23 November 2016

به گزارش تابناک تبریز، عیسی کلانتری صبح امروز در کنفرانس بین‌المللی پیامدهای جغرافیایی و زیست محیطی وضعیت دریاچه ارومیه اظهار داشت: بخشی از تحقیقات مربوط به تبعات احتمالی خشکی دریاچه انجام نگرفته و تقاضا دارم دانشگاه تبریز این تحقیقات را انجام دهند.

وی با بیان اینکه وقتی محیط تغییر می‌کند در دراز مدت امکان تغییرات ژنتیکی هم وجود دارد، افزود: من به عنوان یک آذری از دکتر روحانی سپاسگزار هستم؛ که یکی از بزرگ‌ترین مشکلات زیست محیطی را در شمال‌غرب مورد توجه و جزو اولین مصوبات دولت قرار دادند.

کلانتری ابراز داشت: خود رئیس جمهور در مرکز تحقیقات استراتژیک نقش داشت و به این نتیجه رسیده بود که ضررهای احتمالی آن نسبت به هزینه‌های خشکی دریاچه شاید یک به 200 باشد بنابراین مصمم شدند اولین کار اجرایی خود را تشکیل ستاد احیای دریاچه برای نجات چندین میلیون ساکن حاشیه دریاچه نام نهند.

هزینه‌های احیای دریاچه به قیمت‌های سال 93 بیست هزار میلیارد تومان بود

دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه  ادامه داد: بعد از تشکیل ستاد احیا، با توجه به تجربیات علمی و تحقیقاتی که بنده در 30 سال داشتم به این نتیجه این رسیدیم که مسئولیت علمی ستاد احیا را مهندسان مشاور نمی‌توانند به عهده گیرند و ما پس از بررسی‌های لازم دانشگاه صنعتی شریف را مسئول این کار قرار دادیم.

وی تصریح کرد: 90 درصد آب دریاچه از آذربایجان‌غربی تامین خواهد شد و هزینه‌های احیای دریاچه ارومیه به قیمت‌های سال 93 حدود 20 هزار میلیارد تومان است؛ دو سال اول به تثبیت دریاچه اختصاص داشت که این دو سال را روسفید بودیم و توانستیم دریاچه را به وضعیت تثبیت برسانیم.

 

از نظر علمی ثابت شده دریاچه قابلیت احیا دارد

کلانتری با بیان اینکه از نظر علمی ثابت شده دریاچه قابلیت احیا دارد اما اراده احیا در دست دولت‌ها است، خشک کردن دریاچه بسیار راحت است؛ افزود: از سال 85 بارها تذکر دادیم که دریاچه ارومیه در سال 95  خشک خواهد شد و خشک شدن دریاچه سریع‌تر از سال 95 اتفاق افتاد و ما دریاچه را خیلی ارزان فروختیم.

این مسئول اذعان داشت: طبق برآورد معاونت زراعت وزارت جهاد کشاورزی کل کالاهای تولیدی کشاورزی در حوزه آبریز 1.1 درصد هزینه‌های خشکی دریاچه را شامل می‌شود و در مجموع 300 میلیون دلار بیشتر ارزش ندارد و در واقع ما دریاچه را مفت تقدیم مردم منطقه کردیم.

 

رئیس جمهور این است به قولی که به مردم آذربایجان دادند وفا کنند/ احیای دریاچه اورمیه نمی تواند ارتباطی با منابع دولت داشته باشد

وی تاکید کرد: درخواستم از شخص رئیس جمهور این است به قولی که به مردم آذربایجان دادند وفا کنند و اجازه ندهند تعدادی از معاونان به بهانه محدودیت منابع درآمدی بگویند، ما نمی‌توانیم منابع مورد نیاز دریاچه ارومیه را تخصیص دهیم.

دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه خاطرنشان کرد: احیای دریاچه ارومیه یک برنامه غیرقابل توقف است و هیچ ارتباطی نمی‌تواند به منابع دولت داشته باشد.

 

دولت برای دریاچه ارومیه منابع ندارد همانند کارهای دیگر استقراض کند

وی با بیان اینکه یا رئیس جمهور خیلی صریح بگوید عملیات احیا متوقف شود و یا اگر مصمم هستند که دریاچه احیا شود بر دهن معاونان خود بزنند که می‌گویند ما منابع نداریم؛ افزود: اگر منابع ندارند باید استقراض کنند؛ دولت که 10 ها هزار میلیارد تومان به سیستم بانکی بدهکار هست، سالانه 2 هزار میلیارد هم اضافه و یا استقراض خارجی کند.

کلانتری اذعان داشت: امروز شرمنده دستگاه‌های اجرایی و پیمانکارانی هستم که در ارتباط با دریاچه ارومیه مشغول فعالیت هستند؛ بیشتر درآمد دولت صرف حقوق پرسنل خود دولت می‌شود باید پرسید سهم ملت از این درآمد چیست؟ ما باید نفت بفروشیم، مالیات بگیریم تا فقط حقوق پرسنل دولت را بدهیم پس حق مردم کجا می‌رود؟!

دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه متذکر شد: قطعا اگر در داخل هم منبعی نباشد در خارج منابعی وجود دارد و ستاد اقتصادی دولت موظف است منبع تامین کند.

گزارش فارس حاکی است، عیسی کلانتری دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه در روزهای گذشته اعلام کرد: متاسفانه اکنون که به مرحله احیای دریاچه رسیده‌ایم سازمان برنامه و بودجه در عمل به تعهداتش موفق نبوده است.

کلانتری با بیان اینکه امروز عملیات احیای دریاچه به لحاظ مالی متوقف شده است، اظهار داشت: وظیفه ستاد احیای دریاچه ارومیه نشان دادن مسیر احیای دریاچه است و باید دولت اهتمام جدی در این خصوص داشته باشد چرا که در این خصوص کمبودها را به اطلاع رئیس جمهور رسانده‌ایم.

اهمیت موضوع احیای دریاچه ارومیه در سال‌های گذشته برای مردم آذربایجان و حتی مردم ایران تا آنجا پیش رفت که آقای حسن روحانی در سفر پیش از برگزاری انتخابات به ارومیه در جمع مردم آذربایجان با بیان این‌که نخواهیم گذاشت دریاچه ارومیه خشک شود، گفت: "من به شما قول می‌دهم که اگر بار مسئولیت اجرایی کشور را بر دوش من قرار دادید، در اولین روز دولت، حل مشکل دریاچه ارومیه در دستور کار قرار خواهد گرفت."

حسن روحانی در جمع هواداران خود در ورزشگاه شهید آهن‌دوست ارومیه در جواب فریاد هواداران خود مبنی بر اینکه دریاچه ارومیه احیا باید شود، اظهار کرد: "در مرکز مطالعات استراتژیک مدت‌هاست کارگروه ویژه‌ای برای حل مشکل دریاچه ارومیه تشکیل شده و اولین بررسی‌ها به ما می‌گوید اگر خدای ناکرده دریاچه ارومیه خشک شود، زیست 14 میلیون نفر در معرض خطر قرار خواهد گرفت و آن‌ وقت ریزگردهای نمک تمام زمین‌های کشاورزی کشور را نابود خواهد کرد."

روحانی آن روز به مردم ارومیه قول داد که در اولین روز کاری دولت جدید حل مشکل دریاچه ارومیه را در دستور کار قرار دهد و تاکید کرد که من به شما قول می‌دهم در دولت تدبیر و امید، احیای دریاچه ارومیه جزء اولین برنامه‌هایمان باشد.

روز یکشنبه 27 مرداد ماه سال 92 نخستین جلسه هیئت دولت دولت تدبیر و امید برگزار شد و رئیس جمهور در نخستین روز به وعده داده شده در شعارهای انتخاباتی خود جامه عمل پوشاند. در این جلسه که بیش از سه ساعت طول کشید، بعد از اظهارات روحانی و قرائت منشور اخلاقی دولت، تصمیمات و مصوبات مهمی اتخاذ شد که از جمله آنها برای بهبود وضعیت معیشت مردم و نجات دریاچه ارومیه است.

در این جلسه، هیئت دولت مصوب کرد که کارگروه نجات دریاچه ارومیه با مسئولیت وزیر نیرو و عضویت وزرای جهاد کشاورزی، کشور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و نماینده معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی ایجاد شود.

 شهردار تبریز:جدیت در احیای دریاچه ارومیه احساس نمی‌شود/ انتقال 80 درصد آب زرینه از تبریز به دریاچه ارومیه

شهردار تبریز با اشاره به تهدیدات خشک شدن دریاچه ارومیه گفت: خطر بزرگی ما را تهدید می‌کند و باید کاری کنیم همه مردم و مسئولان قبول کنند این تهدید جدی است و نمی‌دانم در کجای قضیه مشکل وجود دارد که این جدیت احساس نمی‌شود.
 
 صادق نجفی ظهر امروز در کنفرانس بین‌المللی پیامدهای جغرافیایی و زیست محیطی وضعیت دریاچه ارومیه در تالار وحدت دانشگاه تبریز اظهار داشت: باید قبول کنیم خطر بزرگی ما را تهدید می‌کند و باید کاری کنیم همه مردم و مسئولان قبول کنند این تهدید جدی است و نمی‌دانم در کجای قضیه مشکل وجود دارد که این جدیت احساس نمی‌شود.

وی افزود: با این روند مصرف آب در بخش‌های مختلف در 10 سال آینده در کل کشور دچار مشکلات زیادی خواهیم شد.

نجفی با بیان اینکه در سه سال گذشته یکی از کارهایی که انجام دادیم، انتقال آب‌های سطحی تبریز و کانال‌ها و آبگیرهای سنتی به مسیر دریاچه بوده و همچنین روش‌های آبیاری فضای سبز را به قطره‌ای تغییر داده‌ایم، افزود: حدود 4 متر مکعب آب از زرینه‌رود به تبریز می‌آید و می‌خواهیم 80 درصد آن را به دریاچه انتقال دهیم.

شهردار تبریز اذعان داشت: حدود 16 کیلومتر کانال را در سطح شهر تمام کردیم که می‌تواند تمام آب‌های سطحی را به آن طرف جاده سنتو و از آنجا به دریاچه ارومیه انتقال دهد و در این ارتباط بالای 20 میلیارد تومان شهرداری هزینه کرده است.

این مسئول همچنین به اصلاح کانال‌های مسیر انتهای پل سرداران فاتح، کانال کشی برخی از خیابان‌ های تبریز، اشاره کرد و گفت: در حال حاضر مسیرهای آبی تبریز را به جاده سنتو و از آنجا به آجی‌چای و دریاچه ارومیه وصل می‌کنیم و تصمیم گرفتیم تا پایان سال آینده فاضلاب تمام شهر تبریز را ساماندهی کنیم.

نجفی با بیان اینکه در دو سال گذشته 25 درصد فاضلاب در تبریز نسبت به سال‌هایی که در تبریز فاضلاب بوده افزایش یافته است، اضافه کرد: تصفیه‌خانه فاضلاب تبریز باید تکمیل شود، این تصفیه‌خانه می‌تواند بیش از 4 متر مکعب آب انتقال دهد 5 درصد آبی شود که به دریاچه بریزد.

وی با بیان اینکه ما هر روز چمن را در سطح شهر کاهش می‌دهیم و به سمت کاشت بوته‌ها و درخت‌ها می‌رویم که هم زیبایی بیشتری دارند و هم آب کمی مصرف می‌کنند، افزود: بیش از یک هزار هکتار فضای سبز را در تبریز افزایش دادیم و 250 هکتار در عون بن علی کاشت می‌شود و همه اینها را به صورت قطره‌ای آبیاری می‌کنیم./فارس
 
 
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :