ایلام هم اکنون به دلیل خشکسالی شرایط بحرانی در آب دارد به طوری که بخشهای مختلف استان از جمله کشاورزی و آب شرب مردم هم با مشکلات زیادی مواجه شده است.
کد خبر: ۵۷۱۹۰
تاریخ انتشار: ۱۳ تير ۱۳۹۴ - ۱۹:۳۰ 04 July 2015
به گزارش تابناک ایلام،طبق آخرین بررسی های به عمل آمده استان ایلام جزو هفت استان اول کشور به لحاظ شرایط بحران و خشکسالی است و متاسفانه استان محرومی مثل که آب نداشته باشد، توسعه سخت و دشوار است.

استانی که دلیل همجواری با عراق سالانه بیش از چهار میلیارد مترمکعب آب این استان به خاک عراق واریز می شود و متاسفانه طرحهای مهم سدسازی از جمله سد سیمره هیچ استفاده برای کشاورزی یا آب شرب مردم نداشته است.

این استان کوهستانی دارای ۱۳ رودخانه دائمی است که متاسفانه بر اثر خشکسالی های چند سال اخیر و سال جاری سطح آن بسیار کاهش یافته است، علاوه بر این منابع زیرزمینی و کوهستانی استان که آب شرب مردم نیز تامین می شود دچار کمبود شدید شده است.

هم اکنون بیش از هفت سد در استان ایلام ساخته و یا در حال اجراست که فقط سد ایلام به عنوان مهمترین منبع تامین آب شرب شهر ایلام استفاده بهینه می شود ولی به خوبی از سدهای دیگر جهت کشاورزی و یا تامین آب شرب استفاده نمی شود.

ایلام در زمینه استانهای خشکسالی قرار گرفته است

یوسف شیخ الملوکی مدیر کل هواشناسی استان ایلام درخصوص وضعیت آب وهوایی ایلام گفت: استان ایلام از نظر بارندگی نسبت به سال گذشته با کاهش ۴۰ درصدی مواجه بوده که این نشان از خشکسالی در استان ایلام است.

وی بیان داشت:  سالانه در مناطق مختلف استان به طور میانگین ۴۰۰ میلی متر باران می بارد و نیمی از آن تبدیل به سیلاب می شود. سالانه در مناطق مختلف استان به طور میانگین ۴۰۰ میلی متر باران می بارد و نیمی از آن تبدیل به سیلاب می شود.

این مسئول عنوان کرد: یزان بارندگی در استان ایلام یک و نیم برابر میانگین کشوری است.

 

کاهش بارندگی و تاثیر  روی کشاورزی استان ایلام

عبدالرضا بازدار رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام  با اشاره به کاهش بارندگی در استان ایلام بیان داشت: با وجود کاهش میزان تولید در استان با پدیده خشکسالی و کم آبی در بخش کشاورزی مواجه هستیم.

وی بیان داشت: بحث آب یک اولویت مهم در جهاد کشاورزی استان ایلام است که هم اکنون پروژه های بزرگ و کوچکی توسط این نهاد برای آبی کردن زمینهی کشاورزی استان در حال اجراست.

آبرسانی با تانکر

وی عنوان کرد: هم اکنون بیش از ۷۰ درصد زمینهای کشاورزی استان دیم هستند که همین مسئله باعث شده در هنگام کمبود بارشها این اراضی دچار خسارت شوند.

بازدار بیان داشت: طرح سامانه گرمسیری یکی از مهمترین طرحهای حوزه تامین آب در استان ایلام است که طبق این طرح چهار سد در استان به منظور آبی کردن زمینهای کشاورزی تکمیل شده است.

وی افزود: بحث آبی کردن اراضی، استفاده آبیاری قطره ای و.. از مهمترین اولویتهای جهاد کشاورزی استان ایلام برای جبران بارش و کمبود آب است.

وی تصریح کرد: ۶۰۰ هزار هکتار اراضی در استان ایلام مستعد کشاورزی است که هم اکنون به دلیل کمبود بارشها فقط ۳۶۰ هزار هکتار کشت می شوند.

هم اکنون ۳۰ درصد مردم استان ایلام در بخش کشاورزی اشتغال دارند و این کمبود بارشها علاوه بر خسارت به کشاورزی استان، باعث پایین آمدن سطح درآمدی مردم نیز می شود.

کمبود آب شرب در استان ایلام

اما یکی دیگر از مشکلات در حوزه آب در استان ایلام علاوه بر کشاورزی که پایه و اساس زندگی مردم را تشکیل می دهد، بحث کمبود آب شرب در مناطق مختلف استان ایلام است که هم اکنون باعث شده بعضی نقاط شهری استان با جیربندی آب مواجه شوند.

داراب بیرانوندی مدیر عامل شرت آب و فاضلاب شهری استان ایلام در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: بحث کمبود آب شرب در استان ایلام علاوه بر کاهش بارندگی و منابع آبی یک بحث فرهنگی است که مردم باید در زمینه مصرف صرفه جویی کنند.

وی بیان داشت: هم اکنون در فصل تابستان اکثر مردم استان ایلام از کولرهای آبی استفاده می کنند و مصرف آب خود به خود بالا می رود که با توجه به کاهش بارندگی ها، از مردم تقاضای همکاری را داریم.

این مسئول بیان داشت: میانگین جهانی سرانه مصرف آب در روز برای هر فرد ۱۵۰ لیتر بوده که این رقم در ایران ۲۰۰ و در استان ایلام بیش از ۲۸۰ لیتر است.

وی بیان داشت: شرایط مرزی و کوهستانی بودن استان ایلام باعث شده قیمت تمام شده آب بالای ۱۱ هزار و ۷۰۰ ریال در هر مترمکعب باشد که بالاترین قیمت را در بین استان ها به خود اختصاص داده است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب ایلام گفت: سالانه ۳۳ میلیون متر مکعب آب در شهرهای این استان به مصرف می رسد که ۷۰ درصد آب تامینی برای شهرهای استان از منابع زیرزمینی و ۳۰ درصد نیز از منابع سطحی است.

بیرانوندی اظهار داشت: وضعیت آب های زیرزمینی به سبب خشکسالی های متوالی در کشور و استان منجر به خشک شدن بسیاری از چشمه ها و کاهش آبدهی آنها شده است.

وی افزود: بحث بحران آب مقوله ای استانی، کشوری یا منطقه ای نیست، زیرا با افزایش سه برابری جمعیت جهان و مصرف شش برابری آب، این موضوع بیانگر خطر جدی و تهدیدی عمده پیش روی همه جهان است.

علاوه بر شهرها که با کاهش و جیره بندی آب مواجه هستند، روستاهای استان ایلام وضعیت بدتری را سپری می کنند و اکثر مردم روستاها به دلیل نبود آب به شهرهای بزرگ مهاجرت کرده اند.

روستایی که هر پنج روز یک بار آب دارد

چندی پیش گزارشی از خبرگزاری مهر در مورد یکی از روستاهای استان به نام «موسی» منتشر شد که حاکی از این بود که این روستا در هر پنج روز یک ساعت آب دارد.

عبدعلی لطفی رئیس شورای روستای موسی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت:  هم اکنون روستا به پنج گروه تقسیم شده که هر پنج روز یک ساعت آب دارند و در این مدت باید آب ذخیره کنند چراکه آب منطقه جوابگوی فصل تابستان را نیست  و مجبور هستیم هر چند وقت یک بار از آن استفاده کنیم.

لطفی ادامه داد: در قدیم آب روستا از چشمه های همین منطقه تامین شده ولی هم اکنون به دلیل خشکسالی و کمبود بارشها بخشی آب روستا نیز از طریق آبرسانی سیار آن هم هر سه روز یک بار تامین و فقط بخشی از آب روستا از طریق چشمه ها آن هم هر پنج روز یک بار استفاده می شود.

وی عنوان کرد: هم اکنون خانوارهای روستای موسی در کنار خانه خود چند تانکر آب گذاشته اند و متاسفانه باز هم این قضیه جوابگوی نیازشان نیست و بیشتر اوقات مجبور هستند از نقاط دور دست برای تامین آب اقدام کنند.

مشکلات کم آبی در روستاهای استان ایلام

اما در ادامه بررسی وعیت آب در استان و مدیریت کم آبی سراغ نورالله تیموری مدیر عامل آب و فاضلاب روستایی استان ایلام رفتیم. وی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: مردم و مسئولان در سال دولت و ملت، همدلی و همزبانی در جهت مدیریت تقاضا و مدیریت مصرف آب همکاری لازم را داشته باشند تا شاهد رفع نگرانی‌ها در این زمینه باشیم.

وی بیان داشت: یکی از مهمترین مشکلات حوزه آب روستایی استان، کاهش بارندگی و استفاده از آب آشامیدنی برای مصارف کشاورزی و دامپروری است و این موضوع همواره یکی از مشکلاتی است که مانع خدمات رسانی بهتر به روستاییان می شود.

تیموری بیان داشت: کمبود بارش ها طی سالهای اخیر در استان ایلام باعث به وجود آمدن مشکلاتی در سطح استان برای مردم شده است که امیدواریم طرحهای خوبی در زمینه آب روستایی در استان اجرایی شود.

تیموری تصریح کرد: قیمت تمام شده آب برای مشترکان روستایی به ازای هر متر مکعب ۱۳ هزار ریال بوده اما میزان مبلغی که مشترک پرداخت می کند ۹۰۰ ریال است که این مهم نشان دهنده توجه دولت به حوزه آب و فاضلاب روستایی است.

مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان ایلام گفت: میزان مصرف آب در روستاهای استان ایلام بیشتر از استاندارد است و  سالانه ۴۰ میلیارد ریال برای آب رسانی سیار به روستاهای این استان هزینه می شود.

وی عنوان کرد: طبق بررسی های به عمل آمده سطح منابع آبی در استان ایلام ۵۰ درصد کاهش یافته و این زنگ خطری در استان به شمار می رود.طبق بررسی های به عمل آمده سطح منابع آبی در استان ایلام ۵۰ درصد کاهش یافته و این زنگ خطری در استان به شمار می رود.

وی به میزان مصرف آب در استان اشاره کرد و افزود: مصرف استاندارد آب بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ لیتر است که متاسفانه در برخی از نقاط استان این میزان به بیش از ۴۰۰ لیتر نیز می رسد.

وی تصریح کرد: هم اکنون ۱۷۵ هزار نفر از جمعیت روستایی استان ایلام در ۴۹۸ روستا تحت پوشش شرکت آب و فاضلاب روستایی قرار دارند.

آب در ایلام بحرانی است

مشکلات کمبود آب شرب در استان ایلام، گرم تر شدن هوای استان، وابستگی مردم به کشاورزی ...باعث شده که آب به یک عامل بحرانی در استان محروم ایلام تبدیل شود و اگر راهکاری جدی در نظر گرفته نشود این استان با فاجعه ای بزرگ مواجه می شود.

هم اکنون سدهای بزرگی در استان ایلام از جمله سیمره در حال ساخت که باید از آب این سد جهت کشاورزی و آب شرب با روشهای مختلف استفاده شود.

روستاهای استان ایلام نقش مهمی در تولیدات دامی و تامین نیازهای استان دارند، بنابراین باید با راهکارهای مختلف در جهت حفظ جمعیت روستایی استان تلاش کرد چراکه هم اکنون موج حرکت جمعیت روستایی به طرف شهرها در حا حرکت است.


منبع: مهر
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۷:۲۳ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۳
خیلی خوب بود مرسی
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار